tisdag 19 april 2011

Hampus är Älvsbyns nya filmstjärna - han har en av huvudrollerna i familjefilmen Isdraken

Hampus Andersson
Älvsbygrabben Hampus Andersson, 11 år, har en av huvudrollerna familje- och äventyrsfilmen Isdraken som spelats in i kommunen.
- Det var skoj, säger Hampus om inspelningarna.
Går allt som planerat har filmen premiär i Älvsbyn under sportlovet 2012.

Mik spelad av Philip Olsson frå Stockholm
Isdraken bygger på författaren Mikael Engströms bok med samma namn. Den handlar om elvaårige Mik som bor med sin storebror och alkoholiserade pappa på Hagalund i Solna utanför Stockholm.
Pappan, som en gång varit framgångsrik trummis, tror fortfarande att han är rockartist och lever därefter. Misären gör att socialen hämtar Mik och kör honom till hans faster i Norrland. Där får Mik för första gången drägliga hemförhållanden och blir dessutom kär i adoptivflickan Pi.

Han blir också bäste kompis med Oskar som spelas av Hampus.
Mik trivs i Norrland men återigen slås hans tillvaro i spillror när socialen meddelar att de hittat en fosterfamilj åt honom. Han tvingas mot sin vilja att flytta och hans fosterföräldrar har till råga på allt en hundkennel. Mik hatar hundar. Likaså att rengöra hundgården efter dem.
När hans längtan till Norrland, kompisen Oskar och kärleken Pi blir för stor rymmer han - och där börjar äventyret.
Regissör Martin Högdahl.
- En berättelse med bra värderingar samtidigt som den är ett äventyr, säger Martin Högdahl, regissör och fortsätter:
- Filmen har ett gott syfte. Jag är själv uppväxt under liknanade förhållanden och vet att man behöver fly bort ibland. För mig blev filmintresset en flykt. Jag hoppas att Isdraken kan bli en tröst för andra barn i samma situation. Samtidigt är berättelsen fängslande och jag hoppas den blir en riktig familjefilm som attraherar alla åldrar, säger Högdahl.
Även författaren Mikael Engström byggde boken på egna upplevelser.
– Mik är väldigt utsatt. Men boken handlar inte om det utan om äventyret, om hur han tar sig ur situationerna på egen hand. Det är som en fantasyberättelse utan fantasy; man skulle lätt kunna byta ut de riktiga människorna, goda och onda, mot Gandalf och Orcher, har Engström berättat för TT.
För Hampus Andersson har filminspelningarna i sig varit ett enda stort äventyr. Nu återstår att filma en del scener i Stockholm. Därefter ska filmen klippas ihop.
För Hampus blir det en spännande väntan innan filmen har premiär någon gång nästa vår. Går allt som planerat har Isdraklen premiär i Älvsbyn under sportlovet 2012.
Hampus har fått blodad tand för skådespeleriet.
- Jag gör gärna om det, säger han trots att inspelningarna tog en hel del tid i anspråk.
En och annan skollektion fick bytas ut mot filminspelningar.
- Men det var roligare än att sitta i skolbänken, tycker Hampus.
Filmproduktionen har en budget på 20 miljoner kronor. Till att börja med gjorde filmteamet en pilotfilm för att locka finansiärer. Den föll i god jord.
Mikael Engström, som också skrev boken som låg till grund för 2001 års julkalender ”Kaspar i Nudådalen”, är inte själv inblandad i filmmanuset.
För manus står i stället Petra Revenue, som nyligen regidebuterade med ”Karaokekungen”. Regissör är Martin Högdahl. Producent blir Peter Hiltonen och filmen görs av Illussion Film AB i Göteborg.
Det är många som vill göra film i norr och projekten är många. Att ett stort antal filmer blir till i Älvsbyn, är mer en slump än att Älvsbyn har en särställning. Men filmteamen brukar trivas i Norrbottens Pärla vilket gör att de gärna återvänder.
Filminspelningar är dock kapitalkrävande och fler privata finansiärer vore bra anser branschen.
Per-Erik Svensson Filmpool Nord.
Filmpool Nord har totalt satsat 3,5 miljoner kronor i produktionen av Isdraken.
- Varför vi är med? Vi tycker det är ett bra projekt. Vi försöker medverka i olika genrer och det här är vad jag skulle vilja kalla en barn- och ungdomsfilm som vi satsar pengar på vart annat eller vart tredje år, säger Per-Erik Svensson, VD, och förklarar att fler filmer rent praktisk kan göras i länet men att bristen på pengar sätter stopp.
- I dag kan vi göra mellan fyra och fem långfilmer per år men med bättre resurser skulle det antalet kunna ökas och kommunerna få mer tillbaka än mer.
Målet för Filmpool Nord är dock att inom en ganska snar framtid kunnag medverka i 6-7 långfilmer plus någon internationell produktion per år.
Enligt Svensson har filmer med en bokförlaga större chanser att lyckas kommersiellt än en utan. Därför hyser han goda förhoppningar om att Isdraken blir en succé.
- Kommunens mål är sysselsättning. Filminspelningar bidrar både till fler gästnätter samtidigt som handeln och retaurangnäringen stärks, säger Pär Jonsson, näringslivschef, och fortsätter:
- En annan intressant effekt är att tjänstesektorn stärks med kreativa näringar. Utanpå allt så höjs attrktionskraften för orten. Det händer någonting och det tycker vi är jättekul. Kommunens roll är mest att informera om vad som är på gång och att förmedla kontakter till företag och andra som kan tänkas kunna bidra på något sätt.
Fr.v Martin Högdahl regisör, Peter Hiltunen producent och  Pär Jonsson näringslivschef i Älvsbyn,
Långsiktigt så välkomnar Jonsson fler filmteam och fler filminspelningar till Älvsbyn. Han tycker också att samarbetet med produktiuonsansvariga fungerat bra.

TEXT: TONY BERGLUND
FOTO; STERLING NILSSON

måndag 18 april 2011

Operafinal med Capriccio



På Påskafton nu på lördag är det final för vårens Operor direkt från Metropolitan. Då bjuds det på Capriccio av Strauss med Renée Fleming i huvudrollen.

Vid premiärkvällen av Metsäsonge 2008-09 bländade Renée Fleming publiken, när hon sjöng finalscenen ur Strauss Capriccio, en vis och allmängiltig
meditation över konsten och livet. Nu framför Renée Fleming hela verket, där kompositören utforskar operakonstens själva essens.

I rollerna:
Renée Fleming
Sarah Connolly
Joseph Kaiser
Russell Braun
Morten Frank Larsen
Peter Rose

Dirigent: Andrew Davis
Längd: 2 timmar, 55 minuter.

Ingen paus!

Hemsida http://fhp.nu/Hem/Alla-evenemang/Opera/Capriccio/

onsdag 13 april 2011

Världsbokdagen - då stod böckerna i centrum även i Älvsbyn

Morgonpigga resenärer överraskades av tre glada bibliotekarier.

Det är lätt att glömma bort hur bra en bok faktiskt kan vara.
Men på onsdagen, den 13 April, hyllades författare och böcker i hela vår värld. 
Så även i Älvsbyn där bibliotekarierna Lisbeth Viklund, Maria Thysell och Maritha Bergman delade ut böcker. Främst till ungdomar.

Redan 07.45 fanns trion på busstationen för att överraska tidiga resenärer. Det blev uppskattat. Sedan fick Familjecentralen, ICA och Coop besök av de tre bokambassadörerna.

Dagen avslutades med föreläsning av Curt Wiklund  som berättade gamla minnen och visade bilder. Arrangemanget gjordes i samarbete med Älvsbyns forskarförening.
Maria Thysell, Maritha Bergman och Lisbeth Viklund bjöd på läsgodis.

Vanligtvis så brukar världsboksdagen firas den 23 April, men i år skulle den i sådana fall inträffa på påskafton. Så därför valde man att flytta denna speciella dag till onsdagen den 13:e istället.
På Älvsbyns bibliotek firades också dagen. Ungdomarna stod i centrum i år, när böcker skulle delas ut.

Lisbeth Viklund, Maria Thysell och Maritha Bergman som arbetar vid bibloteket i Älvsbyn svarade på några frågor om deras arbete.

Hur länge har man på Älvsbyns biblotek firat världsbokdagen?
- Vi har firat den egentligen så länge som vi kan minnas. Men det här är ungefär tredje året på raken, som vi firar dagen lite mer än vad vi gjorde i början.
Hur uppmärksammar ni på bibloteket i Älvsbyn världsbokdagen?
- Under hela den här veckan har vi en utställning på bibloteket. Årets tema i länet är att vi satstar på roliga böcker.
Varför valde ni att dela ut böcker till ungdomar i år?
 - Det är för att vi vill uppmuntra fler unga att söka sig till bibloteket. En bok är en fantastisk uppfinning, som kommer att fungera även om hundra år.
TEXT OCH FOTO: LINN RENLUND

torsdag 7 april 2011

En dröm i uppfyllelse












Det var nerv, spänning, publik och allt annat som en premiärkväll skall ha, då Älvåkraskolans teaterprojekt hadde sin premiär av Shakespeares "En midsommarnattsdröm" på Forum under onsdagskvällen.











I en nära nog fullsatt salong med anhöriga, skolkamrater bänkade så kunde man känna nerverna av en premiär.











Förväntningarna var stora hos publiken, som ivrigt satt och läste programblad och försökte hitta vem som spelade vem.
När Tommy Berg ställde sig upp för att berätta om kvällen, då blev det alldeles tyst.












Nu gick teaterprojektet i mål...
Premiären och sista föreställningen på en och samma gång...
Nja ! Även en föreställning för Vidselskolan och gymnasiet samt en föreställning för allmänheten återstår under torsdagen.
Betyget då ? MVG !

Text och foto: Sterling Nilsson

tisdag 5 april 2011

En midsommardröm i April

På onsdag den 6 april är det premiär för årets Teaterprojektet för Älvåkraskolans elever i årskurs 9, som då ger "En midsommarnattsdröm" av Shakespeare.
Teaterprojektet vid Älvåkraskolan är ett mycket välkänt och uppskattat projekt och dessutom unikt. Det är 18:e året som projektet genomförs.
Älvåkraskolan är den enda högstadieskola som fullt ut gör allt det man gör på en riktig teater, från manus, rolltolkninga, ljud, ljus, dekor, revisita, program... Tommy Berg gymnasielärare vid Älvsbyns gymnasium har varit regissör under alla år och har i år fått hjälp av Niclas Lyckander lärare vid Älvåkraskolan som projektledare.
Inger Lundberg en av lärarna i projektet säger så här: - Det finns plats för alla och det är eleverna själva väljer sin arbetsuppgift, för här finns inga auditions a la idol! Vill flera ha någon av huvudrollerna så delas de mellan dem. Alla som vill stå på scen får det!" Det hela liknar väldigt mycket ett UF-företagande, bara det att: "Här är det på riktigt!"
Elever och lärare jobbar i team. Utvärderingar visar varje år att projektet verkligen är elevernas projekt. ”TP äger” ” TP forever”, sammanhållning, nya vänner och framför allt självkänsla.

- Det är en obeskrivlig känsla för oss alla att få vara med och se eleverna ta emot applåder och stående ovationer efter flera månaders hårt arbete. TP-lärare är stolta över att få vara med i den processen.
Pjäsen har bearbetas för att bli en musikteater enligt elevernas önskemål. Repetitionerrna startade i januari och pågår fram till premiären onsdagen den 6 april kl 19.00 på Forum.

Medverkande i TP2011 "En midsommarnattsdröm":
Lisa Eliasson
Julia Fernberg
Björn Persson
Elin Brännmark
Hanna Samuelsson
Maria Das Grasas
Erika Svanström
Maja Dahl
Jennifer Markström
Anny Granlund
Frida Stenberg
Robin Berlund
Miriam Karam
Julia Lestander
Hanna Sundman
Caroline Harlin
Emma Stenvall
Agnes Häggström
Beatrice Westerlund
Elsa Westerlund
Fredrika Engström
Emina Holm
Anna Ek
Rasmus Sandberg

och många fler som inte syns men finns.

Sist men inte minst musiken i teaterprojektet räddas av de fantastiska eleverna från gymnasiet Estetprogram årskurs två, som har ställt upp för att genomföra denna musikal. Det finns inte längre elever i årskurs 9 som klarar av musiken som ingår i detta projektet sedan musikskolan lagts ned.

Text och Foto: Sterling Nilsson

måndag 4 april 2011

Farlig och sårbar kärlek på operascenen i Älvsbyn





Svenska mezzosopranen Susanne Resmark gör sin drömdebut på Metropolitan i New York i operan Greve Ory. Hennes debut kan ses live i biografen på Forum nu på lördag (se TV-trailern här ovan).
Susanne Resmark.

– Att sjunga på Met är en dröm jag har haft sedan jag var ung. Alla stora stjärnor är här och vrålen som möter en när man kliver på scenen är otroliga. Det känns fantastiskt att folk över hela Sverige har en möjlighet att uppleva det live med bra ljud och bild, säger Susanne Resmark.

På Metropolitanoperan ska Susanne Resmark sjunga i Rossini-operan "Greve Ory" som ursprungligen hade sin premiär i Paris 1828 och som nu får sin Met-premiär. Motspelare blir Bel canto-sensationen Juan Diego Florez, mezzosopranen Joyce DiDonato och sopranen Diana Damrau.

Susanne Resmark är en av världens främsta dramatiska mezzosopraner. Hon är anställd av Det Kongelige Teater i Köpenhamn men turnerar världen över som sångerska. Hon har uppträtt på La Scala i Milano och Metropolitan i New York som räknas bland de fyra största operascenerna i världen.



Juan Diego Flórez gör tiltelrollen i Rossinis vokalt bländande komedi, som här får sin Met-premiär. Flórez rival spelas av mezzosopranen Joyce DiDonato i byxrollen som Isolier. De slåss om grevinnan Adèles gunst. Grevinnan görs av sopranen Diana Damrau.

Regissören Bartlett Sher har tidigare stått bakom Mets succéuppsättningar av Barberaren i Sevilla och Hoffmanns äventyr. Sher beskriver denna operas universum som ”en plats där kärleken är farlig. Människor såras. Det kan vara både väldigt roligt och väldigt smärtsamt. Rossini fångar båda stämningarna –
med den vackraste kärleksmusik han någonsin komponerat.”

I rollerna:
Diana Damrau
Joyce DiDonato
Susanne Resmark
Juan Diego Flórez
Stéphane Degout
Michele Pertusi

Dirigent: Maurizio Benini
Produktion: Bartlett Sher
Scenografi: Michael Yeargan
Kostym: Catherine Zuber
Ljusdesign: Brian MacDevitt

söndag 3 april 2011

Curt gled längst i Vargbacken när Sikfors SnowRÄJS avgjordes

Oskar Öhgren, tvåa, Curt Jonsson, etta, och Jonas Nilsson, tvåa.
SnowRÄJS i Sikfors avgjordes i årets första regn!
Tävlingen, som gick ut på att komma längst, vanns av Curt Jonsson före Jonas Nilsson och Oskar Öhgren.
Jonssons längsta åk i Vargbacken mätte 295 meter vilket var en ynka meter före Nilsson.

I övrig kan sägas att de 20-talet åskådarna under två timmar fick skratta och häpnas över de många kreativa byggnationerna.
Banan var klurigt lagt. Efter velodromen kom en tio meter lång "platt". Så de som inte hade nog med fart ur velodromen blev stående före sista branten ner mot isen. Banläggaren Roger Bergman hade lyckats bra med sitt arbete trots att den senaste tidens blidväder gjort områden snölösa.
Julia Malmlöv, Elliot Wiklund och Kevin Carmenholt.

Barntävlingen vanns av Kevin Carmenholt, före Elliot Wiklund och Julia Malmlöv.
Totalt deltog 13 åkare i en by med 380 invånare.
- Det motsvarar 700 i Piteå, säger Curt Jonsson.
Snyggaste velodromkörningen svarade Kevin Carmenholt för.
Snyggaste hemmagjorda fordon hade Jonas Nilsson.
Bredaste åkningen utförde Lars Bergqvist i och med sin vurpa.
Tävlingen ingick i byakampen.
Anton Nilsson fick pris för snyggaste fordon och Roger Bergman för bredaste åkning.

FOTO: ROGER BERGMAN.
Här nedan ser ni totalställningen i byakampen, som för närvarande leds av Curt Jonsson före NIna Olovsson och Jonas Nilsson (klicka på bilden så förstoras den).