torsdag 29 mars 2012

Konsten att leda sig själv i livet



Under onsdagskvällen gjorde Lena Leierth ett kärt återseende i nya Galleri K. Denna gång kom hon för att hålla i en föreläsning om ”konsten att leda sig själv i livet” samt berätta om sin bok ”Kropp & Själ från A-Ö”. Dock så lyste älvsbyborna med sin frånvaro, endast tre personer kom till Älvsby folkhögskola för att fika och lyssna på Lena.


För drygt en vecka sedan var författarinnan Lena Leierth från Luleå på besök i Älvsbyn, anledningen var då för att ställa ut sin bok på Galleri K:s invigningsvernissage tillsammans med keramik- och bildkonstnären Marta Clausén. Kvällen lockade då fullt hus och många utav gästerna berättade då att dom hade planerat in att komma på onsdagens kulturcafé för att lyssna mer på Lena och hennes bok, tyvärr verkade förhinder ha kommit emellan då majoriteten utav stolarna stod tomma den kvällen.



För ett par år sedan åkte Lena ut för en bilolycka, något som resulterade i att hon åkte på en whiplashskada. Efter det var det något som inte stod rätt till inombords, något som läkarna inte kunde sätta fingret på vad det var. Lena visste då inte vad hon skulle göra med livet. Hon hade dock turen att sedan komma till en läkare som förstod henne och frågade om det fanns någon del utav kroppen som fortfarande fungerade som det ska, varpå hon svarade spontant att munnen funkade. Han rekommenderade då henne att söka sig till jobb där hon har användning utav den.



Lena började fundera ut vad hon skulle göra, hon började söka kurser att läsa, men började samtidigt att känna sig sämre och sämre inombords. En lång och hård rehabilitering låg framför Lena, men som tur var blev hon återställd igen. Vid den tiden tog Studieförbundet kontakt med henne och frågade om hon hade lust att komma och hålla i cirklar, kurser och eventuellt i föreläsningar. Ett starkt nej kom till svar då hon inte direkt vågade ta det steget, att stå framför människor och prata var ingen höjdare.
- Vi utsätter oss gärna inte för det här, berättar hon om att våga ta första steget.

Men så ryckte hon sig i kragen och beslöt sig för att testa. I dagsläget ångrar hon sig inte, hon kommer två gånger per år till universitet för att hjälpa dom som har problem med att stå och prata inför grupp.
Lena har även skrivit boken ”Kropp & Själ från A-Ö”, vilket är en handbok i livet. Boken innehåller olika teman i livet, och till varje tema finns tänkvärda citat från bland annat Martin Luther King JR och Nancye Sims, samt även kinesiska ordspråk. Bilderna i boken har Lenas dotter Sandra tagit. Lena frågade ifall Sandra kunde få ta bilder på Marta Clauséns verk, vilket Marta var positiv till. Efter att ha släppt lös Sandra ensam i ateljén kom hon ut med hundratals bilder som hon och mor sin försökte få in i boken efter att text och citat var klar.
- Det var precis som att lägga pussel, berättad Lena och lade till att dom fick hålla på långt in på morgontimmarna.



Men slutresultatet blev bra, 180 sidor med 73 teman där man får läsa om bland annat hopp, balans, tomrum, tillit och ändra perspektiv. Boken har även fått fina recensioner av läsarna, bland annat av den svenska Hollywoodfrun Maria Montazami som skrivit ”En jättevacker bok med kloka ord och fina citat. Jag tänker låta den ligga framme på mitt nattduksbord och bläddra i den när jag går och lägger mig på kvällen.”. Precis som Lena vill att det ska vara.
- Boken ska ligga framme, den ska inte ligga i en hylla, berättade hon och lägger till att hon själv har den på bordet för att slå upp ett slumpmässigt tema varje dag.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

onsdag 28 mars 2012

Forumbiografen får 300 000 kronor av Svenska Filminstitutet


Biografen på Forum i Älvsbyn får 300 000 kronor av Svenska Filminstitutet. Pengarna ska gå till teknisk upprustning.
Tanken med det återkommande stödet är att bevara och stärka biografstandarden på främst mindre och medelstora orter.
Totalt är det sjutton biografer på lika många orter får dela på drygt fyra miljoner kronor. Mest pengar får biograferna i Älvsbyn, Orsa och Lessebo.

lördag 24 mars 2012

Invigningsvernissage på Galleri K

Älvsbyn har fått ett nytt bidrag till kulturverksamheten. Den nya multifunktionella lokalen ”Galleri K” har precis startat upp sin verksamhet på Älvsby folkhögskola.
Under onsdagskvällen invigdes ”Galleri K” av Elisabeth Lax, divisionschef för Kultur och Utbildning på Norrbottens Läns Landsting.
- Det måste finnas många ställen i Norrbotten där man kan njuta av konsten, och det kan man göra här, berättade Elisabeth innan hon klippte bandet och invigde kvällen.
Under onsdagskvällen anordnades invigningsvernissage i Älvsby folkhögskola. Det var den nya kultursatsningen ”Galleri K” som gjorde sin debut.
Gallerians första utställare var keramik- och bildkonstnären Marta Clausén och Lena Leierth, författarinnan bakom boken ”Kropp & Själ från A-Ö : en handbok i livet”.
Under kvällen hade besökarna även tillfälle att köpa sig ett exemplar utav de utställda verken. Lena fanns även tillgänglig för att signera sin bok till som bestämde sig för att köpa sig ett exemplar.
Kvällen bjöd även på musikunderhållning, det var den lokala sångerskan Emmy Lindh som sjöng och spelade gitarr för besökarna.
Multifunktionell lokal med fokus på kultur är vad som gäller för Galleri K med sina 75 kvadratmeter där fokusen kommer att vara koncentrerade.
Lokalen välkomnar olika kulturaktiviteter, såsom utställningar, musikkvällar, poesikvällar, workshops och föreläsningar. Men lokalen är även öppen för konferenser, lunchmöten,
studerande elever samt som kulturcafé.
I nästa steg utav planen kommer skolan att kontaktas och lärare kommer att bjudas in för att ta sig en titt på lokalen och dess möjligheter, då det finns en stor del talang i skolan som man vill satsa på.
Vill se mer lokala förmågor, tidigare har Vårdcentralen och Konstgården varit de ställen där man har kunnat ställa ut sina verk. Men efter att Konstgården försvann under 2011 valde Folkhögskolan
att skapa ett eget ställe där man kan ställa ut sina verk. Därför bestämde man sig för att flytta de dåvarande biblioteket och göra om lokalen till det nuvarande Galleri K,
något som har varit på idébordet sen en tid tillbaka. Bakom satsningen finner man bland annat Monica Johansson, kultursamordnare på Älvsby folkhögskola.
Finns det några inbokningar klara?
- Vi kommer att ha två utställningar i vår. Den ena har temat Svart & Vitt och den andra har Miljö.
Vad hoppas du på att få se i framtiden?
- En salig blandning människor, både unga som gamla. Jag vill se många lokala förmågor.

Text och Foto: Robin Nilsson

Bilder



















onsdag 7 mars 2012

Profilen som Enträget lämnar spår efter sig

Karl-Erik Sjöberg 75 år har arbetat som planeringsingenjör åt Älvsby kommun och är numera pensionär sedan många år, men fortfarande mycket aktiv inom kultur och föreningslivet i Älvsbyn. Orienteringsporten står högt upp på listan där han själv fortfarande är aktiv och har exempelvis deltagit 34 gånger i O-Ringen/Femdagars.

Han har även varit med om att starta en hel del tävlingar och aktiviteter kring orienteringsporten under de 60 år som han hållit på, ett av de mera kända inovationerna är trimorienteringen Naturpasset som han var med att ta till Norrbotten.

För en tid sedan fick Älvsby Just Nu ett tips från en fd Älvsbybo som bott och jobbat i södra Sverige under ett tiotal år, som fått en förfrågan om han kände till Karl-Erik Sjöberg i samband med att han flyttat till Hedemora och besökte en loge för första gången efter sin flytt.

Det gick ju inte att förneka att han inte kände till Karl-Erik Sjöberg som en känd profil inom Kommunen men även inom Orienteringssporten i Älvsbyn.

Tydligen hadde Karl-Erik varit med att starta upp en orienteringstävling i Avesta, som fortfarande genomförs. Vilket även visar sig stämma då Karl-Erik för Norrbottens Kuriren berättat att han varit hedersgäst vid tävlingens 25 år jubileum i Avesta där han även jobbat i ett tiotal år och har mång kontakter kvar.

I dag så finner vi Karl-Erik Sjöberg på många platser inom Älvsbyns Kultur och föreningsliv, men även i byggnadsnämnden där hans tidigare arbetat som planeringsingenjör inom Kommunen gör sig påmind i beslutsprocessen.

Att uppleva, inspireras och utveckla är Karl-Erik paroll, där inte minst resandet runt världen till över 70 länder vittnar om att denne "old boys" är en levande GPS som hittar över allt med eller utan karta, men inte minst lämnar en hel del spår efter sig som sin moderna efterföljare.

Text: Sterling Nilsson
Foto: Robin Nilsson

Rebecka Törnqvist och Norbotten Big Band spelar på Forum




Rösten är varm och rökig. Samtidigt sval och klar. Utländska tidningar har kallat Rebecka Törnqvist Sveriges bästa jazzsångerska, trots att hon bara har gett ut ett renodlat album med jazzlåtar. Nu sluts cirkeln tillsammans med Norrbotten Big Band som hon uppträder med i Forum den 9 mars klockan 19:00.



Hon gick från jazzen till popen, men titeln jazzsångerska har följt henne genom karriären och standardrepertoaren har hela tiden funnits nedpackad i bagaget. Rebecka Törnqvists stora genombrott kom direkt med debutalbumet A night like this (1993) och uppföljaren Good thing. På de jazzdoftande skivorna medverkade bland andra Esbjörn Svensson, Peter Asplund och Per ”Texas” Johansson. Efter jazzplattan The Stockholm Kaza session, hade Rebecka växt ur etiketten och under de snart tjugo åren sedan de första framgångarna som musiker har hennes egna kompositioner utvecklats mot mer avskalad pop.

Biljetter kan köpas på biblioteket och i kassan före konserten. Biljettpris: 120 :-. Arrangörer: Fritid & Kultur och Norrbottensmusiken.



måndag 5 mars 2012

Dockteater för dom små med Margareta och Udo


Lördagens stora fråga löd: Vem kan pussa Kasper? Vid 12-tiden under lördagen fick barnen i Älvsbyn vara med om något lite mer udda, dockteater i Gårdings skyltfönster. Det var den före detta förskolelärarinnan Margareta Offermann och maken Udo Offermann från Chapp-Å-Clack Teatern som kom för att berätta historien om Kasper och hans vänner. 





Det hela började när Grodan blev jagad av den onda Häxan. Häxan ville göra om Grodan till en hamburgare för att hon gillade att göra om alla djuren till mat. Men så kom Kasper tillsammans med sin hund Bello och fick idén om att hänga ett alarm i träden som varnar djuren när häxan kommer. Men tyvärr så går allting snett och Häxan förtrollar Kasper så att han somnar, och det enda som kan väcka honom är en puss.



En prins kommer till undsättning i tron om att det är en vacker prinsessa som har blivit förtrollad. Men ack å ve, det är ju inte en prinsessa utan Kasper som sover. Så prinsen vägrar pussa Kasper, utan istället pussar Bello han och hips vips så vaknar Kasper ur sin sömn.
- Han har magiska pussar, säger Prinsen.



Men så kommer den elaka Häxan tillbaka och ska förtrolla dom alla så att dom somnar. Men någonting går snett och Häxan somnar istället. Så prinsen låser in Häxans trollspö i slottet så att hon inte kan förtrolla någon igen. Sen ger han henne en puss och POFF, så står där den vackra prinsessan Pussalina. Och sedan lever dom lyckliga i alla sina dagar. Snipp snapp snut, så var sagan slut.

Margareta startade Chapp-Å-Clack Teatern för 12 år sedan, men självaste dockorna är 40 år gamla. År 2000 blev Margareta tilldelad Älvsbyns kommuns kulturstipendium.

För mer information om Margaretas teater och pjäser surfa in på: http://hem.fyristorg.com/chappaclack/index.htm

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON



Vernissage ute i det fria


Lördagen gick i konstens och kulturens tecken. I ett vackert väder ställde Älvsby Konstförening ut delar av sina verk för allmänheten att beskåda i Älvsbyns torg. 

Bland annat fick man se Vivi-Ann Vesterlunds tavla som representerade Kuwaitkriget från början till slut, Maj-Lis Johanssons målning som påminner om en vacker lila eld, Rikard Ölunds naturtavlor och Niklas Patomellas moderna konst. 

Medarrangörerna i dagens arrangemang var Fritid & Kultur och Älvsby Folkhögskola.

Se fler bilder nedan (klicka på fotografierna blir de större).

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON