lördag 20 augusti 2011

Maya drottningen i mång-kulturellt tåg genom Älvsbyn


Maya Karlsson blev årets Karnevalsdrottning i Älvsbyn.
Maya Karlsson utsågs till årets Karnevalsdrottning i Älvsbyn.
- Jätteroligt, tyckte Maya om utnämningen.
Kul hade också älvsbyborna som följde karnevalståget genom byn.Ett bra väder hade årets karneval med sig. Dom senaste dagarna har enbart regn härjat på byn, men just under karnevalsdagen blev det uppehåll.

Strax innan klockan 11 började uppklädda deltagare komma och förbereda sig för en vandrande tur genom Älvsbyns centrum till Forum. Ungefär klockan 11:10 började tonerna spelas ur högtalarna och det vandrande tåget började röra sig ner längs storgatan med rytmen i benen.

Som det tidigare året var det Brasiliens egen karnevalsstjärna som tog ledningen med sin fjäderprydda krona, sina färggranna kläder och en dans som gör även en åskådare som mig andfådd bara av att se.

Vid ICA-korsningen hade dom flesta åskådarna valt plats för att titta på det mångkulturella tåget, många utav åskådarna bestämde sig för att följa med hela vägen till Forum.
Kommunalrådet Bill Nilsson deltog i karnevalståget.

- Det är trevligt med sådana här initiativ. Det skapar liv i Älvsbyn, vi får möta olika kulturer kryddat med olika maträtter, säger kommunalråd Bill Nilsson som även han tog sig en promenad med karnevalståget.

Efter att ha vandrat den rutt som ledde gruppen till slutmålet, Folkets Hus Forum, var det tid för att bege sig in till gympahallen där det var dukat för mat från världens alla hörn, där fanns bland annat fruktsallad från Ghana, hummus från Iran, vårrullar från Thailand och palt från Sverige.

Väl inne höll Bill Nilsson ett invigningstal och välkomnade besökarna, sedan var det dags för Lindha Öhman att sjunga den svenska nationalsången - vilken härlig pipa den tjejen har.

Linda Öhman...

Sedan bjöds publiken på danser från olika delar utav världen, det dansades västafrikanskt, thailändskt, afghanistanskt, kongoanskt samt älvsbygruppen The Giggles genomförande av en dans från Broadway.
...dansuppvisningar...
Även The Bändärs bjöd på underhållning, det spelades coverlåtar som Hep Stars låt ”Cadillac”, Tomas Ledins ”I natt är jag din”, Chuck Berrys ”Johnny B Good” och Whitesnakes ”Here I go again”.
...och The Bänders.

Men på plats fanns även saker för dom små i form av en fiskedamm plus en trollkarl som utförde korttrolleri och tillverkning av ballongdjur.

Sedan var det äntligen tid för att kröna årets fröken karneval där åskådarna fick rösta vem dom tyckte skulle vinna.

I år var det Maya Karlsson som kammade hem vinsten, vilket hon tyckte var jätte roligt.
Spännande mat.

Dagen vart ganska så lyckad, över 400 personer kom till Forum för att äta gott, lyssna på bra musik och se på dans med skön rytm.

Kanske dags att utvidga karnevalen med även kvällsaktviteter. Varför inte en karneval över flera dagar för att sätta färg på Älvsbyn?

Se även de båda bildspelen nedan från Karnevalen.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON