tisdag 19 april 2011

Hampus är Älvsbyns nya filmstjärna - han har en av huvudrollerna i familjefilmen Isdraken

Hampus Andersson
Älvsbygrabben Hampus Andersson, 11 år, har en av huvudrollerna familje- och äventyrsfilmen Isdraken som spelats in i kommunen.
- Det var skoj, säger Hampus om inspelningarna.
Går allt som planerat har filmen premiär i Älvsbyn under sportlovet 2012.

Mik spelad av Philip Olsson frå Stockholm
Isdraken bygger på författaren Mikael Engströms bok med samma namn. Den handlar om elvaårige Mik som bor med sin storebror och alkoholiserade pappa på Hagalund i Solna utanför Stockholm.
Pappan, som en gång varit framgångsrik trummis, tror fortfarande att han är rockartist och lever därefter. Misären gör att socialen hämtar Mik och kör honom till hans faster i Norrland. Där får Mik för första gången drägliga hemförhållanden och blir dessutom kär i adoptivflickan Pi.

Han blir också bäste kompis med Oskar som spelas av Hampus.
Mik trivs i Norrland men återigen slås hans tillvaro i spillror när socialen meddelar att de hittat en fosterfamilj åt honom. Han tvingas mot sin vilja att flytta och hans fosterföräldrar har till råga på allt en hundkennel. Mik hatar hundar. Likaså att rengöra hundgården efter dem.
När hans längtan till Norrland, kompisen Oskar och kärleken Pi blir för stor rymmer han - och där börjar äventyret.
Regissör Martin Högdahl.
- En berättelse med bra värderingar samtidigt som den är ett äventyr, säger Martin Högdahl, regissör och fortsätter:
- Filmen har ett gott syfte. Jag är själv uppväxt under liknanade förhållanden och vet att man behöver fly bort ibland. För mig blev filmintresset en flykt. Jag hoppas att Isdraken kan bli en tröst för andra barn i samma situation. Samtidigt är berättelsen fängslande och jag hoppas den blir en riktig familjefilm som attraherar alla åldrar, säger Högdahl.
Även författaren Mikael Engström byggde boken på egna upplevelser.
– Mik är väldigt utsatt. Men boken handlar inte om det utan om äventyret, om hur han tar sig ur situationerna på egen hand. Det är som en fantasyberättelse utan fantasy; man skulle lätt kunna byta ut de riktiga människorna, goda och onda, mot Gandalf och Orcher, har Engström berättat för TT.
För Hampus Andersson har filminspelningarna i sig varit ett enda stort äventyr. Nu återstår att filma en del scener i Stockholm. Därefter ska filmen klippas ihop.
För Hampus blir det en spännande väntan innan filmen har premiär någon gång nästa vår. Går allt som planerat har Isdraklen premiär i Älvsbyn under sportlovet 2012.
Hampus har fått blodad tand för skådespeleriet.
- Jag gör gärna om det, säger han trots att inspelningarna tog en hel del tid i anspråk.
En och annan skollektion fick bytas ut mot filminspelningar.
- Men det var roligare än att sitta i skolbänken, tycker Hampus.
Filmproduktionen har en budget på 20 miljoner kronor. Till att börja med gjorde filmteamet en pilotfilm för att locka finansiärer. Den föll i god jord.
Mikael Engström, som också skrev boken som låg till grund för 2001 års julkalender ”Kaspar i Nudådalen”, är inte själv inblandad i filmmanuset.
För manus står i stället Petra Revenue, som nyligen regidebuterade med ”Karaokekungen”. Regissör är Martin Högdahl. Producent blir Peter Hiltonen och filmen görs av Illussion Film AB i Göteborg.
Det är många som vill göra film i norr och projekten är många. Att ett stort antal filmer blir till i Älvsbyn, är mer en slump än att Älvsbyn har en särställning. Men filmteamen brukar trivas i Norrbottens Pärla vilket gör att de gärna återvänder.
Filminspelningar är dock kapitalkrävande och fler privata finansiärer vore bra anser branschen.
Per-Erik Svensson Filmpool Nord.
Filmpool Nord har totalt satsat 3,5 miljoner kronor i produktionen av Isdraken.
- Varför vi är med? Vi tycker det är ett bra projekt. Vi försöker medverka i olika genrer och det här är vad jag skulle vilja kalla en barn- och ungdomsfilm som vi satsar pengar på vart annat eller vart tredje år, säger Per-Erik Svensson, VD, och förklarar att fler filmer rent praktisk kan göras i länet men att bristen på pengar sätter stopp.
- I dag kan vi göra mellan fyra och fem långfilmer per år men med bättre resurser skulle det antalet kunna ökas och kommunerna få mer tillbaka än mer.
Målet för Filmpool Nord är dock att inom en ganska snar framtid kunnag medverka i 6-7 långfilmer plus någon internationell produktion per år.
Enligt Svensson har filmer med en bokförlaga större chanser att lyckas kommersiellt än en utan. Därför hyser han goda förhoppningar om att Isdraken blir en succé.
- Kommunens mål är sysselsättning. Filminspelningar bidrar både till fler gästnätter samtidigt som handeln och retaurangnäringen stärks, säger Pär Jonsson, näringslivschef, och fortsätter:
- En annan intressant effekt är att tjänstesektorn stärks med kreativa näringar. Utanpå allt så höjs attrktionskraften för orten. Det händer någonting och det tycker vi är jättekul. Kommunens roll är mest att informera om vad som är på gång och att förmedla kontakter till företag och andra som kan tänkas kunna bidra på något sätt.
Fr.v Martin Högdahl regisör, Peter Hiltunen producent och  Pär Jonsson näringslivschef i Älvsbyn,
Långsiktigt så välkomnar Jonsson fler filmteam och fler filminspelningar till Älvsbyn. Han tycker också att samarbetet med produktiuonsansvariga fungerat bra.

TEXT: TONY BERGLUND
FOTO; STERLING NILSSON