fredag 31 augusti 2012

Den största tystnaden - utställning på Älvsby folkhögskola om krigets fasor

Konstnären Brittlouise Landfors berättar här själv om sin utställning som kan ses på Älvsby folkhögskolan mellan den 12 september och 2 oktober. Dessutom blir det en föreläsning på samma tema av FN-observatören Johan Torgerstad den 25 september klockan 19:00.

"Jag Brittlouise Landfors hörde ett program på radion som handlade om kriget i Östra Kongo Kinshasa, där våldtäkter är ett vapen i det glömda kriget. Detta var i september 2009.
Det är det mest brutala och vidriga någonsin,en halv miljon kvinnor och barn våldtas och trasas sönder med gevärspipor, svärd och vassa föremål. Tortyrliknande våldtäkter i systematisk krigföring - allt för att bryta ned samhällen.
Kvinnan är den sammanhållande makten i Östra Kongo. Kvinnan säger;  "Ge mig fred så att jag kan bygga upp mitt hem". Hon vill inte ha hämnd.
Män som finns i rebellgrupper såväl i regeringstrupper våldför sig på kvinnor och barn.
Det finns ingen som STRAFFAR DEM.
Det handlar inte om politisk makt, utan om att få kontroll. Kontroll över områdets mineraler och att berika sig själva med exempelvis guld, diamanter,tenn och coltan. Coltan används vid tillverkningen av mobiltelefoner och datorer.
I Kongo finns inte ordet våldtäkt, kvinnan säger inget, hon behåller sin tystnad. Därför har jag kallat utställningen DEN STÖRSTA TYSTNADEN.
Detta berör mig så djupt att jag har börjat att arbeta med målningar och skulpturer med en stark anknytning och inställning att detta måste alla få veta.
DET ÄR VIKTIGT OCH NÖDVÄNDIGT
Lördagen den 2 april 2010 läste jag i Kuriren om Johan Torgerstad som var på tillfälligt besök hemma i Luleå. Johan var militär observatör för FN:s räkning just i Kongo. Han sa att; ”Det är en helvetisk situation ”.
Vi kom överens om att när Johan kommer hem till Luleå den 15 juni så skall vi planera för en vandringsutställning med målningar, skulpturer och installationer samt föredrag som förmedlar vad som händer i denna del av världen."