fredag 28 januari 2011

Ny storfilm spelas in i Älvsbyn

Familjefilmen Isdraken spelas in i Älvsbyn. 
- En berättelse med bra värderingar samtidigt som den är ett äventyr, säger Martin Högdahl, regissör, som berättade om produktionen i samband med fredagens företagarfrukost på Fluxen.
Delar av filmteamet i Älvsbyn; Staffan Lahti, rekvisitör, Emma Karlsson, produktionssekreterare, Bella Seward, produktionsledare, och Sandra Carlsson, koordinator.


Isdraken bygger på författaren Mikael Engströms bok med samma namn. Den handlar om elvaårige Mik som bor med sin storebror och alkoholiserade pappa på Hagalund i Solna utanför Stockholm.
Pappan, som en gång varit framgångsrik trummis, tror fortfarande att han är rockartist och lever därefter. Misären gör att socialen hämtar Mik och kör honom till hans faster i Norrland. Där får Mik för första gången drägliga hemförhållanden och blir dessutom kär i adoptivflickan Pi.

Mik trivs i Norrland men återigen rasar hans tillvaro när socialen meddelar att de hittat en fosterfamilj åt honom. Han tvingas mot sin vilja att flytta och hans fosterföräldrar har till råga på allt en hundkennel. Mik hatar hundar. Likaså att rengöra hundgården efter dem.
När hans längtan till Norrland och kärleken Pi blir för stor rymmer han - och där börjar äventyret.

- Filmen har ett gott syfte. Jag är själv uppväxt under liknanade förhållanden och vet att man behöver fly bort ibland. För mig blev filmintresset en flykt. Jag hoppas att Isdraken kan bli en tröst för andra barn i samma situation. Samtidigt är berättelsen fängslande och jag hoppas den blir en riktig familjefilm som attraherar alla åldrar, säger Högdahl.

Även författaren Mikael Engström byggde boken på egna upplevelser.
– Mik är väldigt utsatt. Men boken handlar inte om det utan om äventyret, om hur han tar sig ur situationerna på egen hand. Det är som en fantasyberättelse utan fantasy; man skulle lätt kunna byta ut de riktiga människorna, goda och onda, mot Gandalf och Orcher, har Engström berättat för TT.

Filmproduktionen har en budget på 20 miljoner kronor. Under Företagarfrukosten visade filmteamet en pilotfilm som gjorts för att locka finansiärer. Och den har fallit i god jord.
- Den väcker jätteintresse hos alla distributörer, säger Bella Seward, produktionsledare, som senast var i Älvsbyn under inspelningen av "En enkel till Antibes" där Sven-Beril Taube medverkar.
Hon fortsätter:
- Vi arbetar för fullt med förberedelserna. Snart brakar allt loss när vi snabbt går från noll till 30 anställda.

Mikael Engström, som också skrev boken som låg till grund för 2001 års julkalender ”Kaspar i Nudådalen”, är själv inte inblandad i filmmanuset.
För manus står i stället Petra Revenue, som nyligen regidebuterade med ”Karaokekungen”. Regissör är Martin Högdahl. Producent blir Peter Hiltonen och filmen görs av Illussion Film AB i Göteborg.