fredag 1 juli 2011

Harry Jalars bidrag till eftervärlden

Men det var inte bara knalledagen som lockade ut människorna på byn. På Forum var Harry Jalars livsverk huvudattraktion. En utställning som lockade både tvåbenta och fyrbenta.
Självporträtt av Harry Jalar.
- Utställningen bygger på Harry Jalars samlade livsverk. Syftet är att bevara Harrys verk till eftervärlden, säger Tommy Jalar som är far till Jens Jalar, mannen som står bakom utsällningen.
Tommy Jalar
Harry Jalar var en fotograf som var aktiv i ungefär 50 år. Hans verk infattade bland annat bilder från Kanis på 60-talet, branden på kyrkmalmen men även också ett par smalfilmer som visades löpande för utställningens gäster. Men hur har man lyckats bevara kvalitén på dessa verk?
- Filmen har legat svalt i mormors källare. Så jag skickade den till Piteå för att få den digitaliserad, berättar Jens Jalar, barnbarn till Harry Jalar, medans han spelade upp en del av filmen.
Jens Jalar i samspråk med besökare
Bredvid Jens så fanns där även också en av Harrys gamla kameror i originalskick. Kanske förs detta intresse för fotande vidare till nästa generation barn i Jalars släkte.
- Jag vill inte kalla mig fotograf, men jag har alltid varit intresserad av att fota, berättar Jens.
Väl använd Studiokamera.
Seriekamera som kunde ta upp till 24 bilder på ett negativ.

Även en fyrfotad kompis fick följa med sin husse på utställningen. Då jag bad om en kommentar om vad denne kompis tyckte om utställningen så gav han/hon tyvärr ingen kommentar, men genom att luta sitt huvud och stirra mig rakt in i ögonen så kändes det som att den var imponerande.


Text: Robin Nilsson
Foto: Sterling Nilsson