fredag 17 februari 2012

Vyerna från Älvsbyn och Arvidsträsk sprids över hela världen

Älvsbysonen Hampus Andersson får nog vänja sig vid att
stå i rampljuset - även internationellt.

Isdraken gjorde stor succé under filmfestivalen i Berlin. Älvsbygrabben Hampus Andersson får kanske vänja sig att stå i rampljuset - även internationellt.
- Jag har aldrig förut varit med om stående ovationer mitt under en film, berättar Håkan Bjerking, regissör och filmproducent.
Flera länder har redan beställt Isdraken.
- Älvsbyn finns snart i alla världens hörn, säger huvudregissören Martin Högdahl.

Filmen har redan beställts av Tyskland, Belgien, Luxemburg, Holland och Iran (under förutsättning att den klarar Irans censur). 

Fler står på kö.
- Ja, vi har förstås goda förhoppningar att den även ska säljas till Finland, Norge och Danmark, säger Peter Hiltunen, producent.

Även i Kanada är intresset stort.
- Vi är inbjudna till en filmfestival i Montreal och väntar på svar från Toronto.

Festivaler i Amsterdam (Holland), Kristiansand (Norge) och Malmö står redan på tur.
I Berlin gjorde filmen succé tidigare i vinter. I biografen satt över 1 200 personer och de bjöd på oväntat starka reaktioner. De både grät, applåderade och gav stående ovationer mitt under filmen.

Något som lovar gott.
- Självklart hoppades vi att Isdraken skulle mottas väl. Men responsen är faktiskt över förväntan, säger Martin Högdahl.

Bill Nilsson.


För Älvsbyn är produktionerna värdefulla.
- Tänk att enbart Isdraken genererade 2 000 gästnätter. Filmindustrin kan bli en betydande näring för Älvsbyn som både skapar jobb och generear pengar, påpekar Bill Nilsson, kommunalråd.

Och då är det efterföljade PR-värdet inte ens inräknat. Genom filmerna väcks en nyfikenhet för Älvsbyn med omnejd som inte lär gå någon naturromantiker obemärkt förbi.

TEXT: TONY BERGLUND   FOTO: STERLING NILSSON