söndag 22 juli 2012

22/7 2011 Utöja till minnes

I dag har Norge på bred front kommit ihåg ettårsdagen av dåden mot Norges regeringskansli i Oslo och massakern på Utöja den 22 juli 2011. Norges statsminister Jens Stoltenberg har idag än en gång visat att han är en landsfader för Norge, som han även fått internationella pris för.
Nationaldagsfirandet i Norge har alltid firats respektfullt och med pompa och ståt, både i städer och i byar på den norska landsbygden. Högtidlighållandet av den 17 maj i år blev av kända skäl något alldeles speciellt för det var ju den första gången som nationen samlades till festligheter efter de fasansfulla julitimmarna förra sommaren i Oslo och på Utöja.
I regeringskansliets byggnader dödades åtta människor av en sprängladdning och på Utöja sköts 67 personer, de flesta ungdomar, till döds. Ytterligare två drunknade när de försökte undkomma den besinningslöse terroristen Anders Behring Breivik.
Nationell samling
Den nationella samling som följde på terrordåden i Norge har ägnats stor uppmärksamhet. Inte bara i Norge. Även internationellt har den norska befolkningens reaktioner och agerande fått omfattande kommentarer. Norges statsminister, Jens Stoltenberg, Arbeiderpartiet, har med rätta fått mycket beröm för sitt sätt att leda landet i den allvarligaste kris som drabbat Norge efter andra världskriget. Stoltenbergs uppträdande var viktigt, sannolikt helt avgörande, för hur Norge skulle gå vidare efter
den 22 juli 2011.

Nu har vi facit i hand och det visar att norrmännen blivit positivare till ett mångkulturellt samhälle. Dessutom har engagemanget för både nationell och internationell politik ökat. Redan en månad efter dåden hade 24 procent av norrmännen blivit välvilligare till att samhället utvecklas mångkulturellt och det finns inga nya rapporter som tyder på en förändrad attityd.

60 000 på Minneskonserten i Oslo
Under tidig söndagkväll strilade regnet ned över Oslo och vinden friskade i rejält från Oslofjorden bortom scenområdet inför minneskonserten.
Där uppträdde även helt oväntat den amerikanske världsartisten Bruce Springsteen (The Boss) med låten "We Shall Overcome" som en hyllning till alla drabbade och Norges folk, då han inledningsvis pressenterade sången som skrevs av Charles Tindley 1903.
Det svenska bidraget under minneskonserten stod artisten Laleh, med låten ”Some die young” för.  Uppskattningsvis  var det 60 000 personer på plats enligt arrangören NRK.