torsdag 26 juli 2012

Ålderskillnad över 3000 år

På torsdagskvällen bjöds det på ordentliga musikaliska kontraster i Älvsbyn eller vad sägs om "Musik i sommarkväll" inför dryga tjugotalet åhörare i Kyrkan där Maria Sidorova bjöd på harpaspel i den högre skolan där musiken svängde över många hundra år, i musik med anknytning till både instrumentet harpa som har sina rötter minst 3000 år bakåt i tiden.
Musik av Claude Debussy, Camille Saint-Saëns opera "Samson and Delilah", Giuseppe Verdi och Franz Liszt var några av de kompositörer som passerade revyn i toner från Maria Sidorova pompösa harpspel under denna timme av "Musik i sommarkväll".

Maria Sidorova är utbildad harpist från Ryssland som spelar solokonserter eller i kammarensembler och duos med olika instrument, t.ex. harpa & dragspel, harpa & blockflöj och harpa & sång, och är just nu på turne runt om i Sverige.

Även en liten andakt hant Yvonne Nordqvist med, där hennes lille sons tankar om döden togs upp, där hon även själv försökte placera Harpan och dess toner i det himmelska rummet och en del egna tankar om hur det vardagliga som att städa, tvätta och diska blir där...

Maria Sidorova fick efter konserten ta emot många frågor från åhörarna om dels harpan som instrument, hur svårspelat det är och hennes skolning till en fantastisk harspelare.

När vi sedan öppnar dörren på väg hem så möts vi av toner nerifrån Lomtjärnsparken där SMÄKK bjuder på torsdagsmusik och Wilson Pickett låten "The midnight hour" hörs över nejden, kan man tala om annat än kontraster och en musikalisk resa på över 3000 år samma kväll i Älvsbyn.


Text och Foto: Sterling Nilsson